از معرفی برندگان نوبل تا مطالعه از اپل در فرانسه در هفته گذشته
دانلود عکس: در هفته ای که گذشت، رویدادهای مختلفی در عرصه علم و فناوری مورد توجه قرار گرفت که مهم ترین آنها اعلام نام برندگان جوایز نوبل بود.
به گزارش دانلود عکس به نقل از مهر، با اهمیت ترین رویداد هفته گذشته که توجهات زیادی را به خود جلب کرد، معرفی برندگان این جایزه در سه رشته پزشکی، فیزیک و شیمی بود. محققان برای پژوهش در رابطه با نگهبانان سیستم ایمنی بدن، پژوهش در عرصه کوانتوم و البته تحقیقات در رابطه با چارچوب های فلزی آلی که به حفظ محیط زیست و برداشت آب در صحرا منجر می شود، برنده این جوایز شدند. در کنار آن رویدادهای مختلفی همچون جریمه تیک تاک در اندونزی به سبب نقض قوانین، تلاش هند برای رهایی از سلطه اپ های آمریکایی با ترویج نسخه های داخلی و غیره توجه مخاطبان این حوزه را به خود جلب کردند.
۹ محقق برنده جایزه نوبل شدند
در روزهایی که گذشت برندگان سه جایزه نوبل علمی ۲۰۲۵ میلادی معرفی گشتند. این محققان برای دستاوردهایی که طی فعالیت خود به آن رسیدند این جایزه را دریافت نمودند. نخست برندگان نوبل پزشکی اعلام شدند. این جایزه به مری برانکو، فرد رامسدل و شیمون ساکاگوچی تعلق گرفت. آنها برای پژوهش در رابطه با تحمل سیستم ایمنی محیطی برنده نوبل پزشکی امسال میلادی شدند.
به طور دقیق تر آنها سلول های تی تنظیم کنده که به نگهبان های امنیتی سیستمی ایمنی مشهور هستند را شناسایی نمودند. اکتشافات آنها همینطور به توسعه درمان های پزشکی احتمالی منجر گردید که حالا در مرحله آزمایش های بالینی ارزیابی هستند.
کارشناسان امیدوارند با کمک این اکتشاف بتوانند بیماری های خودایمنی را درمان کنند، درمان های موثرتری برای سرطان فراهم نمایند و از ایجاد چالش های جدی بعد از کاشت سلول بنیادی جلوگیری نمایند.
پس از آن نوبت نوبل فیزیک بود و این دفعه سه محقق حوزه کوانتوم برنده جایزه شدند. فصل جوایز نوبل، جان کلارک از دانشگاه کالیفرنیا، مایکل دووره از دانشگاه کالیفرنیا و دانشگاه یل و جان مارتینیس از دانشگاه کالیفرنیا برای کشف تونل زنی کوانتومی ماکروسکوپی و کوانتش انرژی در یک مدار الکتریکی برنده نوبل فیزیک شدند. یکی از سوالات مهم در فیزیک حداکثر اندازه سیستمی است که بتواند تاثیرات مکانیک کوانتومی را نمایش دهد. برنده های جایزه نوبل فیزیک سال جاری آزمایش هایی با یک مدار الکتریکی انجام دادند که طی آن تونل زنی مکانیک کوانتومی و سطح انرژی کوانتش شده در یک سیستم که در دست نگه داشته می شود، نمایش داده شد.
روز چهارشنبه هم سه محقق برجسته برای پژوهش در رابطه با چارچوب های فلزی آلی برنده نوبل شیمی شدند. سوسوموکیتاگاوا از دانشگاه کیوتو ژاپن، ریچارد ازبورن از دانشگاه ملبورن استرالیا و عمر یاغی از دانشگاه کالیفرنیا برکلی به عنوان برندگان نوبل شیمی معرفی گشتند.
برندگان این جایزه در عرصه شیمی، سازه های مولکولی با فضاهای بزرگی ابداع کردند که گازها و دیگر مواد شیمیایی می توانند از آن عبور کنند. این سازه ها یا چهارچوب های فلزی آلی را می توان برای برداشت آب از هوای صحرا، جذب دی اکسید کربن و ذخیره گازهای سمی یا کاتالیز کردن واکنش های شیمیایی به کار برد.
اپ های هندی در مقابل گوگل و مایکروسافت قد علم می کنند
به نظر می رسد علاوه بر روسیه و چین کشورهای دیگر هم تصمیم دارند آهسته آهسته اتکای خود به نرم افزارها و برنامه های آمریکایی را کاهش دهند و به صفر دهند. تنش تجاری بین هند و آمریکا هم سبب شده سه عضو کابینه دولت این کشور خواهان استفاده از جایگزین داخلی اپ مپس گوگل، واتساپ و مایکروسافت شوند.
آمریکا در ماه آگوست تعرفه ای ۵۰ درصدی بر واردات از هند وضع کرد و همین مورد سبب شد نارندا مودی استفاده از محصولات ساخت هند را بین مردم تشویق کند. اقدام سه عضوکابینه وی هم قدرتمندترین پشتیبانی از محصولات «ساخت هند» محسوب می شود.
برندهای آمریکایی در تمام هند فعالیت می نمایند و برای میلیونها نفر به عنوان نمادی از پیشرفت و ارتقا هستند. از طرف دیگر دولت و شرکت های خصوصی از محصولات مایکروسافت استفاده می نمایند، خیلی از مسافران برای مسیریابی به گوگل مپس متکی هستند و در کنار آن واتساپ با بیشتر از ۵۰۰ میلیون کاربر بزرگترین بازار هند محسوب می شود.
اندونزی تیک تاک را تنبیه کرد
در اوایل هفته ای که گذشت اندونزی فرآیند ثبت عملیات تیک تاک برای عرضه سیستم های الکترونیکی را به حال تعلیق درآورد، چونکه این شرکت نتوانست تمامی داده های مربوط به استفاده از قابلیت پخش زنده خویش را تحویل دهد. الکساندر سابر یک مقام ارشد وزارت ارتباطات و دیجیتال اندونزی در اطلاعیه ای اعلام نمود برخی حساب هایی که با قمار آنلاین مرتبط بودند از خصوصیت پخش زنده تیک تاک طی اعتراضات ملی استفاده کردند.
این اعتراضات از اواخر آگوست تا سپتامبر به سبب افزایش بی رویه کمک هزینه های نمایندگان مجلس و خشونت پلیس به وقوع پیوست. در طول این مدت، تیک تاک موقتاً قابلیت پخش زنده خویش را تعلیق و اعلام نمود این اقدام با هدف «حفظ فضای امن و مدنی در تیک تاک» انجام شده است.
بر اساس مقررات مربوط به این لیست، هر شرکتی که در قالب قوانین اعطای مجوز اندونزی ثبت نام کرده باشد، باید داده های خویش را برای نظارت در اختیار دولت قرار دهد و در غیر این صورت ممکنست مسدود شود.
چین سگ های روباتیک را برای ارسال به ماه آماده می کند
چین علاوه بر آموزش فضانوردان برای سفرهای طولانی حقه های دیگری هم در آستین دارد. محققان دانشگاه پکن دو سگ روباتیک را که برای جمع آوری داده از زیر سطح ماه طراحی شده بودند، آزمایش کردند. این سگ های روباتیک به یک غار بوجود آمده از گدازه های آتشفشانی در نزدیکی دریاچه جینگپو در ایالت هلیونگ جیانگ برده شدندکه شباهت بسیار زیادی به فضای زیرزمینی ماه دارد.
روی مریخ و ماه تونل هایی وجود دارد که به لوله های گدازه ای مشهور هستند که حفاظت طبیعی در مقابل پرتوهای کیهانی فراهم می کنند. کارشناسان باور دارند این تونل ها به قدر لازم بزرگ هستند تا بتوان ردیف هایی از خانه ها را در آنها ساخت.
طی آزمایش های اخیر سگ های روباتیک، آنها به صورت موفقیت آمیز توانستند به تنهایی ناوبری کنند، داده های فضایی را گرد آورند و مدلهای سه بعدی بادقت بالا بسازند. چین تصمیم دارد تا پیش از ۲۰۳۰ میلادی فضانوردانش را روی ماه فرود بیاورد.
چت جی پی تی ۸۰۰ میلیون کاربر فعال در هفته دارد
سم آلتمن مدیر ارشد اجرایی اوپن ای آی اعلام نمود تعداد کاربران فعال هفتگی چت جی پی تی به ۸۰۰ میلیون نفر رسیده است. رشد بی سابقه تعداد کاربران چت جی پی تی در حالی رخ می دهد که اوپن ای آی تلاش دارد به سرعت تا حد ممکن تراشه های هوش مصنوعی تأمین کند و زیرساخت هوش مصنوعی بسازد. این شرکت در آگوست سال جاری میلادی اعلام نمود در مرز دستیافتن به ۷۰۰ میلیون کاربر فعال در هفته است. قبل از آن هم این شرکت در آخر ماه مارس اعلام نموده بود ۵۰۰ میلیون کاربر فعال هفتگی دارد.
نانوذرات آلزایمر را معکوس کردند
در پژوهشی جدید بیماری آلزایمر در موش ها معکوس شد. محققان چینی و اسپانیایی روشی برای احیای عملکرد سد خونی-مغزی یافته اند تا بدین سان پلاک های آملوئید بتایی که ارتباط سلول های مغز را متوقف می کنند، پاکسازی کنند.
سد خونی- مغزی در حقیقت یک دروازه بان است که مغز را در برمی گیرد و هرآنچه به آن وارد و بیرون رود را کنترل می کند. علاوه بر آن این سد اجازه ورود مواد سمی را نمی دهد و همزمان به پاکسازی مواد مخرب داخل منجر می شود.
در بیماران دچار آلزایمر سیستم های این دروازه بان مسدود و ناکارآمد می شوند، بدین سبب محققان نانوذراتی ابداع کردند که شیوه عملکرد مناسب سد خونی- مغزی را به یاد می آورد.
این نانوذرات به جریان خون تزریق می شوند تا به سد مذکور برسند، به آن بچسبند و مکانیسم های طبیعی را شبیه سازی کنند تا بدین سان مغز بتواند به موادمغذی دسترسی یابد، زباله ها را پاکسازی و عملکرد سالم مغز را احیا کند.
فرانسه در رابطه با جاسوسی اپل از کاربران پژوهش می کند
اپل به سبب جمع آوری و استفاده از صدای کاربران که بوسیله دستیار صوتی سیری ضبط شده بود در فرانسه با تحقیقات جنایی روبرو شده است. این پژوهش درپی شکایتی که در اوایل سال جاری و توسط سازمان «اتحادیه حقوق بشر» (Ligue des Droits de l’Homme)ثبت شد، به انجام می رسد.
سرمنشا شکایت مذکور شهادت توماس لو بونیک یکی از پیمانکاران سابق شرکت گلوبال تکنیکال سرویسز (شریک اپل) در ایرلند در سال ۲۰۱۹ میلادی بود. لو بونیک ادعا کرده بود طی دوران فعالیش در این شرکت هزاران صوت ضبط شده سیری(دستیار صوتی اپل) همچون گفتگوهای شامل اطلاعات خصوصی حساس کاربران را بررسی نموده است. مقامات فرانسه مشغول بررسی هستند که آیا اپل داده های صوتی کاربران را بدون اجازه آنها جمع آوری و پردازش کرده است یا خیر.
حرف آخر اینکه فصل جوایز نوبل، جان کلارک از دانشگاه کالیفرنیا، مایکل دووره از دانشگاه کالیفرنیا و دانشگاه یل و جان مارتینیس از دانشگاه کالیفرنیا برای کشف تونل زنی کوانتومی ماکروسکوپی و کوانتش انرژی در یک مدار الکتریکی برنده نوبل فیزیک شدند. رشد بی سابقه تعداد کاربران چت جی پی تی در حالی رخ می دهد که اوپن ای آی تلاش دارد به سرعت تا حد ممکن تراشه های هوش مصنوعی تأمین کند و زیرساخت هوش مصنوعی بسازد. علاوه بر آن این سد اجازه ورود مواد سمی را نمی دهد و همزمان به پاکسازی مواد مخرب داخل منجر می شود.
منبع: دانلود عكس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب