آیا پرونده 26 سهمیه کنکور، سال جاری بسته خواهد شد؟

آیا پرونده 26 سهمیه کنکور، سال جاری بسته خواهد شد؟

پس و از کش و قوس های زیاد در مورد حذف یا اصلاح سهمیه های ورود به دانشگاه ها از جانب مسؤلان دو حوزه شورای عال انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی، در نهایت ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور مکلف شد که طی مدت ۶ ماه یعنی تا مرداد سال جاری سیاست ها و سهمیه های کنکور را بررسی و نتایج آنرا به شورایعالی انقلاب فرهنگی اعلام نماید.


به گزارش دانلود عکس به نقل از ایسنا، وجود انواع سهمیه های ورود به دانشگاه ها به یکی از موضوعات چالش برانگیز عرصه رقابت ورود به دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی تبدیل گشته است. با اینکه این مورد مسبوق به سابقه است و همواره انتقادات زیادی از جانب داوطلبان ورود به دانشگاه ها به این سهمیه ها وارد شده و عده بسیاری در جامعه اعمال سهمیه در پذیرش دانشجو را نوعی بی عدالتی آموزشی تلقی می کنند و معتقد هستند که اعمال سهمیه برای پذیرش داوطلبان کنکور سراسری هم برای کسانی که از این سهمیه ها استفاده می نمایند و هم برای داوطلبان آزاد می تواند تبعات جبران ناپذیری داشته باشد.
انتقادات به اعمال سهمیه های مختلف در آزمون های سراسری تا جایی پیش رفت که سال ۹۸ مسؤلان باردیگر مصمم به اصلاح این قانون شدند؛ به صورتی که اتفاق نظر در اصلاح سهمیه ورود به دانشگاه ها پس از تبدیل شدن آن بعنوان مطالبه جدی جامعه، باعث شد مسؤلان آموزش عالی کشور با مشورت گرفتن از روسای دانشگاه ها و لحاظ کردن دیدگاه های مختلف، لایحه "ساماندهی سهمیه های ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی" را پس از امضای رئیس سازمان سنجش آموزش کشور و وزرای علوم و بهداشت به منظور تصویب تقدیم دولت کنند.
بر مبنای مفاد این لایحه، سهمیه های مندرج در قانون خدمات رسانی به ایثارگران و اصلاحات بعدی آن، قانون ورود رزمندگان به دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، سهمیه در ارتباط با کارگر نمونه، قهرمانان ورزشی، حافظان قرآن، دانشجوی نمونه کشوری، بهیار و... لغو خواهد شد.
در لایحه فوق شورای سنجش و پذیرش دانشجو در آزمون سراسری و تحصیلات تکمیلی بعنوان مراجع سیاست گذار در حوزه سنجش و پذیرش دانشجو در آموزش عالی معرفی شده است. همینطور مقاطع تحصیلی شامل تمامی دوره های کاردانی (پیوسته و ناپیوسته)، کارشناسی (پیوسته و ناپیوسته)، کارشناسی ارشد (پیوسته یا ناپیوسته)، دکترای حرفه ای، عمومی و تخصصی و دستیاری گروه علوم پزشکی و دامپزشکی عنوان شده است.
طبق این لایحه، آزمون سراسری آزمونی است که توسط سازمان سنجش آموزش کشور برای سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی از مقطع دیپلم و به صورت کشوری برگزاری می شود یا مطابق آزمون سنجش و پذیرش دانشجو به صورت صرفاً با سوابق تحصیلی پذیرش می کند. همینطور کلیه دانشگاه ها، موسسه ها، دانشکده ها، موسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی همچون دانشگاه آزاد و همینطور موسسات پژوهشی وابسته به سایر دستگاه ها که دارای مجوز از وزارتین علوم و بهداشت و یا شورایعالی انقلاب فرهنگی برای پذیرش دانشجو در مقاطع تحصیلی است، ذکر شده است.
اما علیرغم گذشت دو سال از تصویب این لایحه، هنوز مسؤلان تصمیم گیر یعنی شورایعالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی نتوانستند به یک تصمیم قاطع و مشخص در زمینه اصلاح سهمیه های مهم برسند.
در نهایت قول ساماندهی سهمیه های ورود به دانشگاه از جانب شورایعالی انقلاب فرهنگی در سال جدید داده شد و در این رابطه دکتر منصور کبگانیان اسفند ماه گذشته در حاشیه یک صد و پنجاه و نهمین جلسه شورای ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور با تکیه بر این که این جلسه درباره سهمیه های پذیرش آزمون سراسری بود، اظهار داشت: در ماده ۷ مصوبه سیاست ها و ضوابط سنجش و پذیرش، به ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور تکلیف شد که طی مدت ۶ ماه سیاست ها و سهمیه های کنکور را بررسی و کامل کند.
وی با اشاره به اینکه تمام مسؤلان در رابطه با بحث سهمیه های کنکور حضور داشتند، اظهار داشت: مبحث امروز معطوف به ساماندهی سهمیه های کنکور بود، نکته ای که بعنوان مقدمه همه تاکید داشتند این بود که طی سالیان دراز ما مصوبات گوناگونی برای سهمیه های مختلف در کنکور به اقتضا و اضطرار داشتیم، کمبود فضای دانشگاه ها، اقتضائاتی را ایجاد می کرد و لازم بود پس از گذشت سالیان دراز جمع بندی و ساماندهی گردد.
دکتر کبگانیان با تکیه بر این که سهمیه های کنکور ساماندهی می شوند، نه حذف، تصریح کرد: هم اکنون ۲۶ سهمیه فعال در کنکور داریم که اکثرا مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی یا مجلس شورای اسلامی هستند، گاها برخی از این سهمیه ها با هم متناقض هستند یا گاها از حیز انتفاع خارج شده و باید بازبینی شوند، ازاین رو یک بازآرایی در بحث سهمیه ها لازم بود، نکته دیگر این که عموم مردم چنین خواسته هایی را از ما دارند که حقوق عامه رعایت شود و همه احساس کنند که عدالت درحال اجرا شدن است.
وی افزود: در این نشست چند مورد دقیق تر بررسی گردید، همچون سهمیه بومی گزینی که مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی است و مزایای این سهمیه بررسی گردید که بر مبنای آن امکان افزایش قبولی عزیزانی که در مناطق کم برخوردارتر هستند، بیشتر می شود، تاکید شد که ماندگاری فارغ التحصیلان در استان خودشان می تواند خوب باشد اما این سهمیه نکات منفی هم دارد که باید ساماندهی گردد، اول این که داوطلبان مناطق کم برخوردارتر شانس قبولی در استان ها و دانشگاه های شهرهای برخوردارتر را کمتر دارند، آماری که عنوان شد، این بود که این سهمیه به ضرر عزیزان مناطق محروم است ضمن این که ارتباط بین اقوام و رفت و آمد استان ها با این سهمیه کمتر شده است.
دبیر ستاد علم و فناوری شورایعالی انقلاب فرهنگی با تکیه بر این که ایثارگران در مواقع مختلف از خودگذشتگی داشتند و بطور قطع وظیفه نظام پشتیبانی از این افراد است، اظهار داشت: در عین حمایت، باید مراقب باشیم که نکات منفی این سهمیه ها پررنگ نشود.
وی اظهار داشت: مقداری عدم توازن حداقل سطح علمی در سهمیه ایثارگران گزارش شده است و قرار شد که بررسی دقیقی در این حوزه صورت گیرد، امروز قرار شد اختلاف رتبه ورودی کنکور برای ما مرجع تصمیم گیری نباشد و این هیجان را در طول تحصیل بررسی نماییم با عنایت به این نکات که چند نفر از این سهمیه مشروط و چند نفر ممتاز هستند.
وی افزود: برای ایثارگران ۲۵ درصد مصوبه خوبی در کنکور داریم، برای ایثارگران ۵ درصد هم مصوبه خوبی داریم اما یک امکان جا به جایی بین این سهمیه های خالی شده گاهی صدمه بوجود می آورد وگرنه تک تک مصوبه ها بد نیستند، ولی مجوزهایی که در بعضی زمان ها داده شده باید بررسی شود.
وی با تکیه بر حمایت ها برای مناطق محروم و ایثارگران اظهار داشت: ساماندهی این سهمیه ها به معنای حذف آنها نیست.
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی افزود: نکته دوم مطرح شده در جلسه امروز پرهیز از ایجاد شکاف علمی زیاد بین داوطلبان چه با سهمیه و چه آزاد بود، در یک کلاس دانشگاه وقتی اختلاف سطح علمی بیشتر از یک مقداری باشد آن کلاس نامتوازن می شود، بطور قطع در ساماندهی باید این مورد درنظر گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه باید بین جمعیت ثبت نام کنندگان و پذیرفته شدگان تناسبی رعایت شود، اظهار داشت: با بحث های مختلفی که صورت پذیرفت اتفاق نظر بود که با سهمیه های کنکور صفر و صدی برخورد نمی گردد و سهمیه ها سامان دهی می شوند، بررسی ها امروز ارجاع شد به کمیسیون علم و آموزش و سپس در صحن شورا مطرح می شود. ایده آل این است که عزیزان توانمندسازی و حمایت شوند.
دکتر کبگانیان با تکیه بر این که همه سهمیه های مصوب در شورایعالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی زمان دار باید شوند، اظهار داشت: سهمیه زلزله در فلان منطقه طبیعی است که تا چند سال محدود باید رعایت می شد ما در شورایعالی انقلاب فرهنگی این مورد را رعایت کرده بودیم اما برخی زمان نگذاشته بودند.
وی تصریح کرد که ساماندهی سهمیه های کنکور در ارتباط با کنکور ۱۴۰۱ نیست و تغییر در سهمیه ها شاید به سالهای ۱۴۰۲ یا ۱۴۰۳ برسد.
به گزارش دانلود عکس به نقل از ایسنا، حال با عنایت به یکدستی دولت و مجلس شورای اسلامی باید دید اقدام عملی برای اصلاح پرونده سهمیه ها از جانب مسؤلان تصمیم گیر در سال جدید گرفته خواهد شد یا این که این مورد به بحث کنکور گره خورده است و تا وقتی که سدی مثل کنکور برای ورود به دانشگاه ها وجود داشته باشد، داوطلبان باید با پدیده ای به نام "سهمیه" کنار بیایند.




منبع:

1401/01/09
12:21:29
5.0 / 5
749
تگهای خبر: آموزش , خدمات , دانشجو , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
دانلود عکس